– Biografie –

 

'Meerstemmig zingen en het fine tunen daarvan is mijn grootste passie gebleken.'

 

Zingen is voor mij altijd vanzelfsprekend geweest.

Ik ben opgegroeid in het dorp Didam en heb van mijn 6e tot mijn 16e in de kerk gezongen. Meerstemmig zingen was mijn passie en ik weet niet beter of ik zong bij alle liedjes die ik hoorde 2e stemmen mee. Toen ik een eigen cassetterecorder kreeg zat ik soms uren in de badkamer met 2 recorders waardoor ik mezelf meerstemmig kon opnemen. Ik vond het prachtig klinken ondanks alles ;-)

 

De keuze om schoolmuziek aan het conservatorium te gaan studeren bleek een goede. Deze allround opleiding tot muziekdocent heeft me een goede basis gegeven voor alles wat ik nu doe.

Na mijn afstuderen in ’92 heb ik nog een jaar de docenten opleiding drama gedaan aan de hoge school voor de kunsten Arnhem.

Daarna ben ik me hoofdzakelijk gaan richten op zingen en dirigeren. Daar bleek mijn grootste talent te liggen.

Als koordirigent...

 

...heb ik, sinds 1990 verschillende koren gedirigeerd,  teveel om te vermelden. Hierbij zaten klassieke koren, popkoren, een gregoriaans koor, kinderkoren, vocal groups en bedrijfskoren.

 

Ik vind het heerlijk om met koren te werken en uit te vinden welk repertoire ze het beste past. Waar krijgen de koorleden de meeste energie van? Of het nu een ambitieus koor is met serieuze optredens of een gezelligheidskoor: zolang de neuzen dezelfde kant opstaan kun je mij overal voorzetten.

 

Een eyeopener voor mij was de opleiding Vocal leadership van Codarts Rotterdam.

Hier heb ik 2 modules gevolgd en zeer veel inspiratie opgedaan op het gebied van koorcoaching en vocal painting. Dit gebruik ik ook veelvuldig in al mijn koorrepetities en verdere muzieklessen.

 

Als sopraan...

 

...heb ik jaren lang gezongen in het Oude Muziek Koor Arnhem o.l.v. Daniel Reuss. Onder begeleiding van de helaas overleden zangpedagoge Lida Dekkers, ben ik me verder gaan specialiseren in het vertolken van middeleeuwse muziek. Samen met haar en nog 5 andere vrouwen vormden we jaren het ensemble l’alta compagnia’.

Bij muziektheater de Plaats onder leiding van Albert Hoex heb ik in verschillende voorstellingen gezongen als Onder het melkwoud, het meisje en het monster en stabat mater.

 

Als allround zangeres/actrice...

 

...heb ik jaren lang gezongen in het Oude Muziek Koor Arnhem o.l.v. Daniel Reuss. Onder begeleiding van de helaas overleden zangpedagoge Lida Dekkers, ben ik me verder gaan specialiseren in het vertolken van middeleeuwse muziek. Samen met haar en nog 5 andere vrouwen vormden we jaren het ensemble l’alta compagnia’.

Bij muziektheater de Plaats onder leiding van Albert Hoex heb ik in verschillende voorstellingen gezongen als Onder het melkwoud, het meisje en het monster en stabat mater.

 

Als zingende serveerster heb ik 15 jaar gewerkt bij de hartenbrekers. Door de vele zangkilometers die ik daar gemaakt heb heb ik me goed en veelzijdig kunnen ontwikkelen

Als actrice/zangeres ben ik ook jarenlang verbonden geweest aan theatergroep mooi weer. Muziektheater voor senioren.

Verder heb ik in verschillende vocal groups gezongen, in bandjes en op de efteling.

Veelzijdigheid is mijn kracht, maar mijn passie blijkt altijd weer het meerstemmig zingen te zijn met mooie harmonieën. Klassiek, jazz, pop, het maakt me eigenlijk niet uit zolang stemmen zich maar mooi mengen.

 

 

Als muziekdocent...

 

...ben ik na mijn afstuderen in ’92 werkzaam geweest op verschillende middelbare scholen. Dit was pittig als 23-jarige en na 2,5 jaar besloot ik me hoofdzakelijk op zingen en dirigeren te richten. In 2001 kwam er echter een gouden baan vrij op jenaplan basischool de Tuimelaar. Hier ontdekte ik mijn passie om met kinderen te werken. Alle leeftijden, groep 1 t/m 8, hebben hun eigen charme. De onbevangenheid en plezier van kinderen geven me tot op de dag van vandaag veel energie.  Door de jaren ben ik behalve muziek ook dans en drama gaan geven Sinds 2015 zijn we gefuseerd en IKC de Hoge Hoeve geworden.

 

Op dit moment ben ik nog steeds werkzaam als vakleerkracht muziek voor groep 1 t/m 8 op het IKC de Hoge Hoeve en sinds 2018 als vakleerkracht muziek voor groep 1 t/m 8 op het IKC de Remigius.

In 2005 ben ik voor het domein voor kunst en cultuur gaan werken als muziektheaterdocent. Later werd dat kunstbedrijf Arnhem, en nu Rozet.  Met heel veel plezier heb ik samengewerkt met dansdocenten en heel wat muziektheater voorstellingen gemaakt en begeleid op de piano. Hier heb ik les gegeven aan volwassenen, jongeren en kinderen tot en met juni 2018.

 

Een andere passie van mij is het jonge kind. Al jaren geef ik cursussen muziek en beweging voor peuters en dreumesen en voor kleuters. Dit doe ik voor  de MuziekMakerij, die gevestigd is in Rozet.

 

 

Als zangdocent...

 

...werk ik nu ongeveer 3 jaar. Het is erg leuk om al je ervaringen en kennis te delen. Ik heb jarenlang klassiek les gehad van de reeds overleden Lida Dekkers, en daarna van Hans Scholing en Elena Vink.

 

In de praktijk zing ik juist vaak  lichte muziek:  kleinkunst, muziektheater, jazz, pop. Daarom heb ik in 2007 de EVT training gevolgd bij Alberto ter Doest. Een praktische, technische handleiding waarbij je als het ware allerlei recepten krijgt aangereikt voor verschillende manieren van stemgebruik : klassiek, opera, belting, grunting, rock etc…..  Dit heeft me veel inzicht en kennis opgeleverd.

 

Muziek voor ouderen

 

Samen met, wijlen Walter van Wingerden, heb ik een muziek/verhalen programma ontwikkeld voor kwetsbare ouderen, in opdracht van Kunstbedrijf Arnhem. Dit hebben we 6 jaar lang veelvuldig en met veel succes gespeeld op diverse locaties in en rondom Arnhem.

 

Samen met een celliste zet ik het werk voort en maken we muziek met en voor kwetsbare ouderen.

Juliëtte Damen

zangeres • dirigent • docent

 

Parkstraat 34-A

6828 JK Arnhem

06 24 28 58 27

juliette@juliettedamen.nl